Äänikirjat vertailussa 2024
Äänikirjojen suosio on kasvanut merkittävästi jo pitkän aikaa. Nykyään lähes kaikki uudet kirjat julkaistaan myös äänikirjoina, mikä selittää osaltaan niiden suosiota. Yhä useammin kirjailijat itse toimivat äänikirjojen lukijoina.
Äänikirjojen etu on, että niitä voi kuunnella milloin ja missä tahansa. Monet ihmiset kuuntelevatkin äänikirjoja esimerkiksi työmatkoilla tai kotiaskareita tehdessään. Lisäksi äänikirjat tarjoavat mukavaa ajanvietettä näkörajoitteisille tai niille, jotka ovat jo päivän mittaan tuijottaneet tarpeeksi tekstiä, joko paperilta tai näyttöpäätteeltä.
Äänikirjoja on saatavilla niin ilmaiseksi kuin eri äänikirjapalveluiden kautta. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitain alan suosituimmista äänikirjapalveluista ja käymme läpi myös muita äänikirjojen ominaisuuksia.
Mitä äänikirjat on?
Äänikirjat ovat kirjoja, jotka on luettu ääneen ilman äänitehosteita tai näyttelemistä, hieman samalla tavalla kuin vanhemmat lukevat lapsille iltasatuja.
Alun perin äänikirjat kehitettiin vastaamaan näkövammaisten tarpeisiin. Tallennusmuotojen kehittyessä ne alkoivat kuitenkin saada suosiota myös suuren yleisön keskuudessa. CD-levyjen aikana yhden romaanin äänikirja saattoi viedä pitkälti toistakymmentä levyä tilaa.
Nykyään äänikirjojen kuuntelu on helppoa suoratoistopalveluiden avulla. Äänikirjoja voi kuunnella tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen nettiyhteyden kautta, ja joissakin palveluissa kirjat voi ladata laitteelle. Tämä mahdollistaa äänikirjojen kuuntelun vaikkapa mökillä ilman nettiyhteyttä.
Parhaat äänikirjapalvelut – Miten valita oikea?
Parhaat äänikirjapalvelut eroavat toisistaan sekä sisältönsä että sovelluksen käytettävyyden suhteen, joten suositeltavaa on vertailla kiinnostavia palveluita ilmaisen kokeilujakson aikana.
Kaikki tällä sivulla mainitut äänikirjapalvelut tarjoavat kahden viikon ilmaisen kokeilujakson, jonka aikana voi tutustua rauhassa palvelun sisältöön ja kuunnella muutamia teoksia. Joissain palveluissa on lisäominaisuuksia, kuten lukunopeuden säätö tai uniajastin, jonka avulla voi käyttää äänikirjaa nukahtamisvälineenä. Sovelluksissa on myös erilaisia mahdollisuuksia äänikirjan kelaukseen, offline-tallennuksiin ja oman ”kirjahyllyn” luomiseen.
Kaikki käyttäjät eivät välttämättä tarvitse kaikkia näitä ominaisuuksia, joten kannattaa valita palvelu sen mukaan, minkälaisia äänikirjoja tulee kuuntelemaan. Jos tiedät kuuntelevasi vain kevyttä suomenkielistä kirjallisuutta, kuten dekkareita, valitse palvelu sen mukaan. Sisältönsä puolesta äänikirjapalvelut voivat erota merkittävästi toisistaan.
BookBeat
Bonnier-kustantamon omistama BookBeat on äänikirjapalvelu, josta löytyy yli 200 000 kirjaa. Palvelu on omien sanojensa mukaan Suomen suosituin äänikirjapalvelu ja kirjoja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Valikoimasta löytyy eri genrejä, kuten romaanikirjallisuutta, tietokirjallisuutta, näytelmiä ja lastenkirjoja. Sovellus osaa suositella uutta luettavaa vanhojen mieltymysten perusteella, mikä helpottaa valtavan tarjonnan läpikäyntiä. Jos perheessä on useampia kuuntelijoita, eri profiileja voi lisätä tilille maksullisesti.
BookBeatin voi kokeilla maksuttomalla kokeilujaksolla kahden viikon ajan ja sen jälkeen tilata kuukausitilauksen. Tilaushinnat vaihtelevat 9,99 eurosta 19,99 euroon kuuntelijan ja kuuntelumäärien perusteella.
Kirjoja voi kuunnella BookBeatin kautta joko suoratoistona internetin kautta tai offline-tilassa.
Elisa Kirja
Elisa Kirjasta löytyy kymmeniätuhansia kirjoja maailmankirjallisuuden klassikoista uusimpiin kotimaisiin ja ulkomaisiin romaaneihin. Elisa Kirjaa voi käyttää kuukausitilausperiaatteella, mutta palvelusta voi myös ostaa yksittäisiä kirjoja ilman kuukausijäsenyyttä. Äänikirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Elisa Kirjaa voi kokeilla maksutta kahden viikon ajan, jonka jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti kuukausitilauksena. Kokoelmaa voi käyttää rajoituksetta maksuttoman kokeilujakson aikana. Elisa Kirjan kuukausitilaus maksaa 16,99 euroa.
Äänikirjoja voi kuunnella Elisa Kirja -sovelluksen kautta useilta eri laitteilta, mutta vain yhdellä laitteella kerrallaan. Kirjoja voi myös kuunnella ilman internetyhteyttä, jos ne lataa laitteelle valmiiksi.
Storytel
Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu, Storytel, tarjoaa valikoimassaan 300 000 kirjaa, mukaan lukien kaunokirjallisuutta klassikoista dekkareihin sekä runsaasti tietokirjallisuutta. Palvelusta löytyy äänikirjoja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.
Uusille jäsenille Storytel antaa mahdollisuuden testata palvelua ilmaiseksi 2 viikon ajan. Tilausmahdollisuuksia on useita, kuten Unlimited, joka antaa oikeuden rajattomaan kuunteluun ja lukemiseen sekä mahdollistaa Kids Mode -profiilitilan perheen lapsille. Tilauksen kokoa voi kasvattaa, kun lukijamäärä kasvaa. Perustilaus Unlimited-oikeuksista maksaa 16,99 euroa kuukaudessa.
Light-versio tilauksesta antaa mahdollisuuden kuunnella äänikirjoja 20 tuntia kuukaudessa ja sen hinta on 9,99 euroa kuukaudessa.
Äänikirja sopii monelle!
Viime vuosina äänikirjojen suosio on kasvanut huomattavasti, ja laajentunut myös perinteisten kirjojen lukijoiden joukkoon. Vaikka jotkut ovat aiemmin vältelleet äänikirjoja, monet heistäkin ovat pikkuhiljaa siirtyneet ainakin satunnaisesti äänikirjojen pariin.
On monia hyviä syitä valita hyvä äänikirja:
Lukeminen ei aina ole mahdollista, esimerkiksi autolla ajettaessa tai pitkiä päiviä näyttöpäätteen äärellä vietettäessä. Tällöin äänikirjat voivat avata uusia mahdollisuuksia nautinnolliseen ja terveelliseen ajanviettoon.
Näkörajoitteisten ja muiden lukemisvaikeuksien omaavien henkilöiden käytettävissä olevat laajat äänikirjapalvelut avaavat heille uusia tapoja oppia ja nauttia kirjallisuudesta. Äänikirjojen ekologisuus verrattuna perinteisiin painettuihin kirjoihin on myös merkittävä etu.
Tutkimusten mukaan äänikirjan kuunteleminen on yhtä rentouttavaa kuin lukeminen ja jopa kehittää kognitiivista järjestelmää. Lisäksi liikunnan yhdistäminen äänikirjan kuunteluun voi olla terveellisempää kuin paikallaan istuminen lukemassa.
Äänikirjojen kuunteleminen voi myös auttaa kehittämään sanavarastoa ja parantamaan keskittymiskykyä. Pitkien kertomusten lukeminen tai kuuntelu auttaa ymmärtämään suuria kokonaisuuksia ja kehittämään muistia.
Ilmaiset äänikirjat netissä
Äänikirjoja voi kuunnella ilmaiseksi esimerkiksi lainaamalla niitä kirjastoista tai hyödyntämällä ilmaisia kokeilujaksoja. Kirjastojen äänikirjavalikoimat ovat kuitenkin vielä melko rajallisia, ja varausten vuoksi saatetaan joutua odottamaan pitkään omaa vuoroa.
Suomalaiset voivat myös hyödyntää Yle-veroaan ilmaisten äänikirjojen muodossa Yle Areenassa, jossa on kohtuullinen valikoima erilaista kirjallisuutta, erityisesti suomalaista kirjallisuutta.
Lisäksi maksuttomia äänikirjoja on saatavilla YouTubesta ja Spotifysta, ja maailmalla on useita ilmaisia äänikirjaprojekteja, kuten LibriVox.
Äänikirjojen kuunteleminen on helppoa
Äänikirjojen kuunteleminen on yleensä helppoa ja vaivatonta. Tarvitset vain älypuhelimen, tietokoneen tai muun laitteen, joka pystyy toistamaan äänitiedostoja.
Jos haluat kuunnella äänikirjoja kirjaston kautta, voit etsiä kirjaston äänikirjojen valikoimaa ja lainata haluamasi teoksen. Voit sitten ladata tai striimata äänitiedoston laitteellesi ja kuunnella sitä haluamanasi aikana.
Jos haluat kuunnella äänikirjoja omalla laitteellasi, voit käyttää äänikirjojen kuunteluun tarkoitettuja sovelluksia, kuten Storytel, BookBeat tai Audible. Sovellukset tarjoavat laajan valikoiman äänikirjoja eri kategorioista ja eri kielillä. Voit valita haluamasi teoksen ja ladata sen sovellukseen kuunnellaksesi sitä offline-tilassa tai suoratoistaa sen suoraan sovelluksesta.
Äänikirjoja voi myös kuunnella esimerkiksi CD-levyiltä tai MP3-tiedostoista. Voit ladata tai ostaa äänikirjan tiedostomuodossa ja siirtää sen sitten laitteellesi tai ladata sen CD-levylle.
Kun olet valinnut haluamasi äänikirjan, voit aloittaa sen kuuntelun painamalla toistopainiketta. Voit säätää äänenvoimakkuutta ja edistää tai palata taaksepäin halutessasi kuunnella tiettyä kohtaa uudelleen.
Usein kysytyt kysymykset
Äänikirjoja voi kuunnella ilmaiseksi esimerkiksi kirjastoista tai hyödyntämällä ilmaisia kokeilujaksoja äänikirjojen kuunteluun tarkoitetuissa sovelluksissa. Lisäksi joillakin sivustoilla ja alustoilla, kuten Yle Areenassa, Spotifysta tai YouTubesta, on tarjolla maksuttomia äänikirjoja.
Tarvitset laitteen, joka pystyy toistamaan äänitiedostoja, kuten älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin. Voit ladata äänikirjoja laitteellesi ja kuunnella niitä offline-tilassa tai suoratoistaa niitä äänikirjojen kuunteluun tarkoitetuista sovelluksista.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että äänikirjojen kuuntelu voi olla yhtä hyödyllistä kuin lukeminen, sillä se kehittää muun muassa keskittymiskykyä, sanavarastoa ja kognitiivista järjestelmää. Äänikirjojen kuuntelu voi myös olla rentouttavaa ja terveellistä, erityisesti kun sitä yhdistää liikuntaan.