Laajakaista

Laajakaista tarkoittaa nopeaa ja korkeakapasiteettista internet-yhteyttä, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron ja tehokkaan verkkokäytön. Laajakaistayhteydellä tarkoitetaan yleensä kiinteää laajakaistaa, joka toimitetaan esimerkiksi ADSL- tai kaapeliyhteydellä. Laajakaista mahdollistaa monipuolisen verkkokäytön, kuten videoiden suoratoiston, verkkopelien pelaamisen, etätyöskentelyn ja pilvipalveluiden käytön, joita hitaampi yhteys ei välttämättä tue tai rajoittaa merkittävästi. Laajakaistan nopeus ja kapasiteetti vaihtelevat palveluntarjoajasta, teknologiasta ja liittymän tilausvaihtoehdosta riippuen.

Laajakaistan avulla voit hoitaa kaikki netissä tarvittavat asiat helposti ja nopeasti. Sen avulla suoratoistopalvelut eivät enää töki, etätyöskentely on vaivatonta ja uusimmatkin pelit pyörivät ilman häiriöitä. Laajakaistojen hinta vaihtelee sen koon ja teknisten ominaisuuksien mukaan. Voit vertailla eri laajakaistapalveluita yhdellä silmäyksellä ja valita rauhassa juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Taulukon jälkeen kerromme myös lisää eri laajakaistatyypeistä.

Laajakaistavertailu 2024

Operaattori Tuote Nopeus Avausmaksu Hinta/kk
DNA 4G 200M 4,90€ 29,90€
DNA 5G 400M 4,90€ 34,90€
DNA 5G 1000M 4,90€ 44,90€
Elisa L 300M 4,90€ 31,90€
Elisa XL 600M 4,90€ 36,90€
Moi Rajaton 4G 100M 5€ 18€
Moi Rajaton 5G 600M 5€ 35€

Opas: Laajakaistan valinta

Oman netinkäytön mukaan valitseminen on tärkein kriteeri laajakaistaa valitessa. Mikäli käytät nettiä vain harvoin ja pääasiassa luet lehtiä tai lähetät sähköpostia, mikä tahansa mobiililaajakaista todennäköisesti riittää. Jos taas katsot TV-ohjelmasi netistä tai latailet säännöllisesti suuria tiedostoja, sinun kannattaa valita riittävän nopea laajakaistayhteys.

Lisäksi on tärkeää huomioida palveluiden erilaiset kaistatilat lähtevälle ja tulevalle liikenteelle. Jos lähetät usein verkkoon livekuvaa tai tiedostoja, kiinnitä erityishuomiota lähtevän datan määrään. Suomessa suurin osa kaistatilasta on yleensä varattu tulevalle liikenteelle.

Laajakaistan nopeus on tärkeä kriteeri

Laajakaistaliittymien ilmoittamat nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia, jotka käytännössä voivat olla hitaampia kuin mitä on luvattu. Nopeuteen vaikuttavat muun muassa puhelinlinjan pituus, talon sisäverkon kunto ja verkkoon liitettyjen laitteiden määrä.

Jos laajakaistayhteytesi tuntuu hitaalta, voit selvittää todellisen verkon nopeuden nopeustestillä. Jos testin tulos on selvästi alhaisempi kuin mitä on luvattu, kannattaa reklamoida asiasta operaattorille.

mobiililaajakaista

Kiinteät laajakaistat

Suomessa laajakaista viittaa internetyhteyteen, jonka nopeus ylittää 256 kilobittiä sekunnissa ja joka sisältää kiinteän laskutuksen, joka ei ole riippuvainen netin käytöstä.

Laajakaistayhteyksiä voidaan toteuttaa eri tekniikoilla, joista valokuitu ja kaapeli mahdollistavat yleensä nopeimmat yhteydet. Käytettävissä olevat tekniikat vaihtelevat kuitenkin asuinpaikan mukaan.

Laajakaistatyyppi Kuvaus
Valokuitulaajakaista Valokuitu on erittäin ohut johdin, joka siirtää signaalin valon avulla, mikä mahdollistaa lähes rajattoman nopeuden. Valokuitukaapelit asennetaan yleensä maan alle, joten se ei ole altis sään muutoksille. Kallis asennus tekee siitä vähemmän saatavilla vähän asutetuilla alueilla.
Hybridilaajakaista Tämä yhdistää kiinteän ja mobiililaajakaistan, joka mahdollistaa nopean ja toimintavarma nettiyhteyden kotiin tai työpaikalle. Hybridilaajakaistaa käytetään usein alueilla, joissa valokuitua ei ole saatavilla.
Mobiililaajakaista Tämä on mobiiliyhteys, joka kulkee käyttäjän mukana, esimerkiksi mökillä. Nykyään moni käyttää mobiililaajakaistaa ainoana nettiliittymänä. Mobiililaajakaistan nopeus on parantunut, mutta sitä voi käyttää tietyin rajoituksin myös ulkomailla.
5G-laajakaista Tämä on supernopea mobiiliyhteys, joka hyödyntää 5G-verkkoa. Se on hyvä valinta nopeaksi yhteydeksi, kun valokuitua tai kaapeliverkkoa ei ole saatavilla. Vastaanottimen voi asentaa esimerkiksi pientalon ulkoseinään.
Kaapelilaajakaista Tämä toimii kaapelitelevisioverkossa, jossa kaapelimodeemi kytketään asunnon kaapelitelevision antennirasiaan. Se mahdollistaa nopeita ja ruuhkattomia yhteyksiä.
Taloyhtiölaajakaista Taloyhtiölaajakaistan avulla kaikkiin taloyhtiön huoneistoihin saadaan nopeat laajakaistayhteydet talon puhelin- tai yleiskaapeloinnin kautta. Se on usein helpoin ja edullisin tapa hankkia nettiyhteys koko kiinteistölle, tai ainakin silloin, kun huoneistoja on vähintään 15. Taloyhtiölaajakaista ei ole saatavilla kaikkialle Suomessa.

Usein kysytyt kysymykset

Paras laajakaista vaihtoehto riippuu netinkäyttötottumuksista, budjetista ja asuinpaikasta. Valokuituyhteydet ovat yleensä nopeimpia ja luotettavimpia, mutta niiden saatavuus voi olla rajoitettu. Mobiililaajakaista on kätevä ratkaisu, jos haluat nettiyhteyden, joka kulkee mukanasi, mutta se voi olla rajoitettu nopeudessa ja datamäärässä. Kaapelilaajakaistat ovat myös nopeita ja yleensä hyvin saatavilla, mutta ne voivat olla alttiita ruuhkille.

Laajakaistan nopeuden voi testata nopeustestillä, jota tarjoavat useat palveluntarjoajat ja myös monet riippumattomat verkkosivustot – esimerkiksi Speedtest. Nopeustesti mittaa laajakaistan lataus- ja lähetysnopeuden sekä viiveen. Testitulosten perusteella voit arvioida, onko laajakaistan nopeus sopiva tarpeisiisi ja onko tarpeen reklamoida, jos nopeus on luvattua hitaampi.

Kyllä, laajakaistaa voi jakaa useiden laitteiden kesken käyttämällä verkkoreititintä tai -kytkintä. Verkkoreititin jakaa laajakaistan yhteyden useiden laitteiden kesken ja mahdollistaa myös langattoman verkon. Verkkokytkin puolestaan jakaa laajakaistan yhteyden useiden laitteiden kesken mutta ei mahdollista langatonta verkkoa.