VPN – Virtual Private Network

VPN, eli Virtual Private Network, on virtuaalinen verkko, joka tarjoaa käyttäjälle lisää turvallisuutta ja yksityisyyttä internetin käytössä. VPN-palvelun avulla on mahdollista kiertää esimerkiksi suoratoisto-ohjelmien alueellisia rajoituksia, mikä antaa käyttäjälle enemmän sisältöä samalla rahalla.

Kun käyttää laadukasta VPN-palvelua, voi surffata turvallisesti myös julkisissa WiFi-verkoissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki VPN-ohjelmat eivät ole yhtä hyviä, ja ilmaiset versiot saattavat jopa aiheuttaa tietoturvauhan.

Ennen VPN-palvelun hankkimista on suositeltavaa vertailla eri ohjelmistojen ominaisuuksia keskenään. Joitakin VPN-palveluja ei esimerkiksi ole suunniteltu tukemaan Netflixin alueellisia rajoituksia tai torrent-tiedostojen lataamista.

Parhaat VPN-palvelut 2024

NordVPN

Panamalainen NordVPN on yksi suosituimmista VPN-palveluista, joka omistaa yli 5 500 palvelinta noin 60 eri maassa ja tarjoaa mahdollisuuden ohjata tietoliikenne halutun sijainnin kautta. NordVPN ei säilytä asiakaslokeja, mikä tarkoittaa, että käyttäjät voivat nauttia täydellisestä yksityisyydestä.

NordVPN:n palvelimet ovat erittäin nopeita, ja osa niistä on suunniteltu erityisesti suoratoistoon. Palvelu toimii hyvin yhdessä esimerkiksi Netflixin kanssa, mikä tarkoittaa, että suomalaiset käyttäjät voivat käyttää sitä myös USA:n laajan Netflix-tarjonnan katseluun.

NordVPN on helppokäyttöinen, ja suojauksen saa päälle yhdellä klikkauksella. Käyttäjät voivat valita haluamansa maan palvelimen kätevästi kartalta. NordVPN toimii muun muassa Windows-, iOS-, Linux- ja Android-alustoilla.

Vaikka NordVPN ei ole halvin VPN-palvelu, sen kuukausimaksut ovat kohtuulliset ja vaihtelevat tilauksen pituudesta riippuen 3 euron ja 11 euron välillä.

NordVPN lyhyesti:

  • Yli 5 500 palvelinta 60 eri maassa
  • Kill Switch -toiminto ongelmatilanteita varten
  • Palvelua voi käyttää samanaikaisesti 6 eri laitteella
  • Ilmainen kokeilujakso ennen ostamista
  • 30 päivän rahat takaisin -takuu

F-Secure Freedome

F-Secure Freedome on suomalainen VPN-palvelu, jonka moni tuntee F-Securen antivirustuotteista ja jonka asiantuntijat kommentoivat mediassa usein tietoturvaan liittyviä uutisia ja ilmiöitä.

Freedome on suomenkielinen, mikä tekee siitä erittäin helppokäyttöisen verrattuna muihin VPN-palveluihin. Palvelimia on saatavilla 23 eri maassa, ja niiden määrää ja sijainteja päivitetään jatkuvasti.

Vaikka F-Secure Freedome ei ole yhteensopiva Netflixin kanssa, se tarjoaa laajaa tietoturvaa ja yksityisyyttä. Palvelu on suunnattu lähinnä riskittömän selailun takaamiseen, eikä niinkään geoblokkauksien kiertämiseen tai torrent-tiedostojen lataamiseen. Palvelu ei ylläpidä käyttäjien identifioitavissa olevia lokeja.

Freedomen hinnoittelu on käyttäjäystävällinen, sillä palvelusta maksetaan vain sen mukaan, kuinka montaa laitetta sitä käytetään. Jos tarvitset palvelun vain yhdelle tietokoneelle ja puhelimelle, Freedome on selvästi muita palveluntarjoajia halvempi vaihtoehto.

F-Secure Freedome lyhyesti:

  • Palvelimia yli 20 eri maassa
  • Kotimainen ja suomenkielinen palvelu
  • 5 päivän ilmainen kokeilujakso
  • Kuukausimaksu laitteiden lukumäärän mukaan
  • 30 päivän rahat takaisin -takuu

Miten VPN toimii?

VPN, eli Virtual Private Network, on tietotekniikan ratkaisu, joka luo virtuaalisen yksityisen verkon käyttäjän ja internetin välille. VPN yhdistää käyttäjän laitteen (esim. tietokone tai puhelin) etäpalvelimeen, joka sijaitsee jossain toisessa maassa. VPN:n avulla käyttäjän tietoliikenne salataan ja hänen todellinen sijaintinsa pysyy piilossa, jolloin internetin käyttö on turvallisempaa ja yksityisempää. VPN-palvelua käyttäessään käyttäjä voi esimerkiksi ohittaa maakohtaiset rajoitukset, selata internetiä julkisessa Wi-Fi-verkossa turvallisesti, ja estää kolmannen osapuolen tahojen pääsyn yksityistietoihinsa.

Suoratoistopalvelut ja VPN-käyttäminen

Monet VPN-palvelun käyttäjät haluavat lisäksi tietoturvan, mutta myös enemmän vastinetta rahoilleen. Usein suurin syy VPN-palvelun hankkimiselle on USA:n Netflixin katsominen, sillä maksaminen suuresta kuukausimaksusta ja tyytyminen pienempään tarjontaan voi tuntua turhalta. Tämä pätee myös Yle Areenan ohjelmistoon ulkomailla.

Jos suoratoistopalveluiden käyttö on tärkein syy VPN-palvelun hankkimiselle, valinnan tulisi olla tarkka ennen kuukausimaksuun sitoutumista. Kannattaa testata palvelu, jos mahdollista, sillä kaikki VPN-ohjelmistot eivät toimi yhdessä kaikkien suoratoistopalveluiden kanssa. Esimerkiksi NordVPN sopii Netflixin käyttöön, mutta Freedomella ei.

VPN-palveluiden erot keskenään

VPN-palveluita on lukuisia, ja niiden ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan. Kun valitsee VPN-palvelua, ei kannata pihistellä, sillä alan parhaimmat yritykset hinnoittelevat palvelunsa melko samanlaisesti.

Lähes kaikki VPN-palvelut tarjoavat merkittäviä alennuksia, kun sitoutuu pidempiaikaiseen sopimukseen. Esimerkiksi kuukausihinta voi olla moninkertainen, jos ostaa palvelun vain vuodeksi verrattuna kolmen vuoden sopimukseen.

Joissakin palveluissa (kuten F-Secure Freedome) kuukausihinta riippuu laitteiden määrästä. Jos taloudessa on paljon VPN-käyttäjiä, NordVPN voi olla taloudellisempi vaihtoehto.

Useimmat VPN-palvelut tarjoavat jonkinlaisen mahdollisuuden kokeilla palvelua ennen sopimuksen tekemistä tai takuun rahojen palautuksesta tietyn ajan kuluessa. Kannattaa kokeilla demoversiota, koska kaikki ohjelmat eivät sovi kaikkiin käyttötarkoituksiin tai alustoihin.

Ilmainen VPN

Täysin ilmaisia lounaita on harvoin saatavilla, ja jos sellaisia on tarjolla, ne eivät todennäköisesti ole erityisen herkullisia. Sama pätee myös VPN-palveluihin.

Vaikka ilmaisia VPN-vaihtoehtoja on olemassa, ne eivät yleensä sisällä edes murto-osaa maksullisten VPN-palveluiden ominaisuuksista. Joissakin tapauksissa ilmaiset VPN-ohjelmistot ovat jopa haitallisia, sillä jotkut niistä keräävät käyttäjätietoja ja myyvät niitä kolmansille osapuolille – toimien siis täysin päinvastoin kuin niiden pitäisi.

Jotkut maksulliset VPN-palvelut kuitenkin tarjoavat ilmaisen palvelun rajoitetulla datankäytöllä. Jos haluat käyttää VPN-palvelua vain satunnaisesti tietyntyyppisten maantieteellisten rajoitusten kiertämiseen tai VPN:n kokeilemiseen, Windscribe voi olla hyvä vaihtoehto.

VPN ei tee sinusta anonyymia

VPN on erinomainen työkalu turvallisuuden ja yksityisyyden parantamiseen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että VPN-palvelutkaan eivät kykene takaamaan täysin aukotonta anonymiteettiä – tarvitaan myös muita toimenpiteitä.

Joillakin VPN-palveluntarjoajilla on kuitenkin vahva sitoutuminen asiakkaidensa anonymiteetin suojaamiseen. Esimerkiksi monet palvelut hyväksyvät kryptovaluutat maksutapana. VPN-yritykset myös valitsevat päätoimipaikkansa sellaisiin maihin, joiden lainsäädäntö suosii mahdollisimman vähäistä tietojen tallentamista. Kuitenkin tavalliselle käyttäjälle tärkeintä on, että internetin käyttö on turvallista kotona ja mobiililaitteilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Usein kysytyt kysymykset

VPN-palvelu auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi ja turvaamaan tiedonsiirron salauksen avulla. Se auttaa myös kiertämään maantieteellisiä rajoituksia ja estää internet-palveluntarjoajia, hakkeriryhmiä ja viranomaisia seuraamasta verkkoaktiviteettejasi.

Useimmissa maissa VPN-palveluiden käyttö on täysin laillista. Joissakin maissa VPN-palveluiden käyttöä kuitenkin rajoitetaan tai niitä voidaan käyttää vain erityislupien kanssa. On tärkeää tarkistaa oman maan lakiasiat ennen VPN-palvelun käyttöönottoa. Suomessa VPN on laillinen!

Paras VPN-palvelu riippuu käyttäjän yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä. Hyvä VPN-palvelu tarjoaa vahvan tietoturvan, nopean verkkoyhteyden ja hyvän käyttökokemuksen. Tärkeää on myös palvelun hinta ja käytettävyys eri laitteilla. Suositeltavia VPN-palveluita ovat esimerkiksi NordVPN, ExpressVPN ja Surfshark.