Luottotiedot

Vuosi vuodelta suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut. Asiakastieto Oy, joka ylläpitää suomalaista luottotietorekisteriä, ilmoitti, että suomalaiset saivat lähes 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää vuonna 2018. Nämä merkinnät kohdistuivat hieman alle 400 000 henkilöön, joten velat ja ongelmat kasautuvat samoille ihmisille.

Luottotiedot ovat tarpeellisia monen asian hankkimisessa, ja maksuhäiriömerkintöjen löytyminen vaikeuttaa esimerkiksi asunnon vuokraamista, vakuutusten ja puhelinliittymien hankkimista sekä kulutusluottojen ja pikavippien saamista ilman luottotietoja. Voit tarkistaa luottotietojesi tilanteen itse suurimmista luottotietorekistereistä, joita Suomessa ylläpitävät Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Vaikka luottotietorekistereiden ylläpitämistä säätelee laki, suurimmat rekisterit ovat yksityisten yritysten hallinnassa.

Opas: Tarkista omat luottotiedot netissä näin

Bisnode ja Asiakastieto ovat laillisesti velvoitettuja tarjoamaan yksityishenkilöille mahdollisuuden tarkistaa luottotietonsa rekistereistä ilmaiseksi kerran vuodessa. Mikäli haluat tarkistaa tietosi useammin, joudut maksamaan tiedoistasi. Bisnode veloittaa luottotietoraportistaan 9,90 € ja Asiakastieto 19,95 €. On tärkeää harkita tietojen hankkimista huolellisesti, sillä jos haet niitä useammin saman vuoden aikana, joudut maksamaan jokaisesta pyynnöstä.

Luottotietojen hankkiminen Bisnodelta ja Asiakastiedolta on melko yksinkertainen prosessi, mutta se vaatii tarkan tunnistautumisen. Nykyään helpoin tapa hankkia luottotiedot on käyttää yritysten nettipalveluja, mutta tietojen saaminen onnistuu myös perinteisen postin tai sähköpostin kautta. Asiakastiedon ilmaisten tietojen hankkimisprosessi on hieman monimutkaisempi, sillä et saa niitä samasta palvelusta kuin maksullisia tietoja vaan sinun on otettava yhteyttä postitse tai sähköpostitse.

Asiakastieto

  1. Täytä vaadittu lomake Asiakastiedon sivuilla
  2. Lataa ja tulosta lomake itsellesi
  3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
  4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Asiakastiedolle joko postilla tai sähköpostilla
  5. Saat luottotiedot joko sähköpostiin tai postin mukana

Bisnode

  1. Tunnistaudu sisään pankkitunnuksilla Bisnoden sivuilla
  2. Täytä puutuvat tiedot ja seuraa ohjeita
  3. Lataa luottotietosi Bisnoden palvelusta.

Mitä tietoja luottorekisteristä selviää?

Luottotietorekisterin tiedoista selviää henkilön taloudellinen tilanne ja luottokelpoisuus. Rekisteri sisältää tietoja henkilön maksuhistoriasta, kuten maksamattomista laskuista, luottojen takaisinmaksuongelmista ja velan perinnästä. Luottotietorekisteriin tallennetaan myös tiedot henkilön voimassa olevista luotoista ja niiden ehdoista sekä tietoja hänen mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistään ja maksusuorituksistaan.

Näiden tietojen perusteella rekisteri arvioi henkilön luottokelpoisuutta, mikä vaikuttaa esimerkiksi siihen, myöntääkö pankki tai rahoituslaitos hänelle lainaa tai luottokorttia. Lisäksi luottotietorekisterin tietoja käytetään monissa eri tilanteissa, kuten vuokra-asunnon hakemisessa, vakuutusten hankkimisessa ja puhelinliittymien avaamisessa.

On tärkeää huomata, että luottotietorekisteriin tallennetut tiedot vaikuttavat henkilön taloudelliseen tilanteeseen pitkään. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että omat maksut ja velvoitteet hoidetaan ajallaan ja että luottotiedot pysyvät puhtaina.

Tilanteet, joissa joku muu voi selvittää sinun luottotiedot

Joku muu voi selvittää sinun luottotietosi, jos sinä annat siihen suostumuksen tai jos laki velvoittaa luovuttamaan tietoja. Esimerkiksi pankit, rahoituslaitokset ja vakuutusyhtiöt voivat tarkistaa luottotietosi ennen kuin myöntävät sinulle lainaa tai vakuutusta. Myös vuokranantajilla voi olla oikeus tarkistaa luottotietosi vuokra-asuntoa vuokratessa.

Lisäksi luottotietojasi voidaan tarkistaa, jos olet itse hakenut lainaa, luottoa tai maksanut laskuja osamaksulla. Tällöin luotonantaja tai palvelun tarjoaja voi tarkistaa luottotietosi varmistaakseen, että olet luottokelpoinen ja kykenevä hoitamaan maksut.

Huomattavaa on, että luottotietojen tarkistamisesta tulee aina ilmoittaa henkilölle, jonka tietoja on tarkistettu. Tarkistamisesta on myös tallennettava merkintä luottotietorekisteriin.

luottotietojen-tarkistaminen

Vinkit omien luottotietojen säilyttämiseen – näin et menetä niitä!

On tärkeää ottaa aina ensin yhteyttä velkojiin ja neuvotella maksusuunnitelmasta, sillä kaikkien etu on, että velka maksetaan kokonaisuudessaan. Usein maksusuunnitelmassa voidaan joustaa, jotta velan maksaminen onnistuu eikä velkojia tarvitse viedä ulosottoon asti. Velkojat voivat tarjota takaisinmaksuun kevennyksiä ja maksuvapaita kuukausia tiukoille ajoille.

Lainaa ottaessa on tärkeää pitää mielessä, ettei ota liian suurta lainaa tai luottoa, jotta sen takaisinmaksu onnistuu omilla tuloilla. Jos takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia, ei missään tapauksessa kannata ottaa lisää lainaa vanhan lainan takaisinmaksamiseksi, sillä siitä voi seurata velkakierteen syntymistä. Velkakierrettä voi välttää yhdistämällä lainat.

Suomalaisten velkaantuminen on huolestuttavaa, ja usein henkilöille kertyy useita maksuhäiriömerkintöjä. Vuonna 2018 suomalaisilla oli lähes 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää, ja keskimäärin luottotietonsa menettäneillä henkilöillä oli 15 maksuhäiriömerkintää.

Vaikka luottotietojen menetys vaikeuttaa monia asioita, se ei ole maailmanloppu. On tärkeää pitää huolta siitä, että maksaa aina vuokran, sillä maksamattomista vuokrista saatu merkintä vaikeuttaa uuden vuokra-asunnon saamista. Parasta on kuitenkin maksaa kaikki laskut huolellisesti ja pitää luottotiedot puhtaina.

Usein kysytyt kysymykset

Luottotiedot ovat taloudellisia tietoja, jotka kertovat henkilön maksuhistorian ja luottokelpoisuuden. Luottotietojen avulla arvioidaan henkilön kykyä hoitaa lainoja ja muita taloudellisia velvoitteita. Luottotietojen menetys voi vaikeuttaa esimerkiksi asunnon vuokraamista, vakuutusten hankkimista ja puhelinliittymien avaamista.

Omien luottotietojen tarkistaminen on mahdollista kerran vuodessa ilmaiseksi suurimmista luottotietorekistereistä, kuten Bisnodesta ja Asiakastiedosta. Luottotietojen tarkistaminen edellyttää tarkkaa tunnistautumista ja voidaan tehdä netissä, postitse tai sähköpostitse. Mikäli tietojen tarkistuksessa ilmenee virheitä, ne voi korjauttaa yhteydenotolla kyseiseen luottotietorekisteriin.

Luottotietojen menetys voi vaikeuttaa monia arkielämän asioita, kuten asunnon vuokraamista, lainojen saamista ja vakuutusten hankkimista. Lisäksi luottotietojen menetys voi heikentää työllistymismahdollisuuksia, sillä esimerkiksi rahoitus- ja pankkialan tehtävissä luottotietojen menetys voi aiheuttaa ongelmia.