Puhelinliittymät

Nykyään lähes kaikilla on vähintään yksi puhelinliittymä, ja joillakin voi olla jopa useita. Siksi on tärkeää vertailla eri liittymiä ja niiden ominaisuuksia, jotta et maksa turhaan liikaa – kilpailuta parhaat puhelinliittymät. Varallisuus.com on koonnut tälle sivulle kattavan tietopaketin puhelinliittymistä ja oikean liittymän valinnasta.

Sivuiltamme löydät kaikki suurimpien operaattorien, kuten DNAn, Elisan, Telian ja Moin, tarjoamat liittymät. Voit helposti vertailla erilaisia liittymätyyppejä ja -paketteja ja löytää juuri sinulle sopivimman ja edullisimman vaihtoehdon, sillä jokaisella on erilaiset tarpeet.

Operaattorit korostavat eri asioita liittymiensä markkinoinnissa, joten liittymäsopimusten sisällön ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Jos tarvitset apua terminologiassa, älä huoli – käymme sivullamme läpi kaikki oleelliset asiat selkokielellä ja annamme vinkkejä sopivan liittymän valintaan.

Puhelinliittymät vertailussa – säästä jopa satasia!

Kun vertailet puhelinliittymiä, muista että jos sinulla on muita palveluita, kuten laajakaista, mobiililaajakaista tai viihdepaketti samalta operaattorilta, voit saada liittymän tarjoushintaan. Myös muiden palveluiden kilpailutus samanaikaisesti voi olla kannattavaa, jos toinen operaattori tarjoaa kattavaa kokonaispakettia edullisesti.

Voit vertailla liittymiä puheen, datan tai hinnan perusteella. Hinnat ovat yleensä samankaltaisia, varsinkin kattavimmissa liittymissä. Suurimmat erot löytyvät Moi-liittymissä, jotka ovat erittäin edullisia. Eroja on myös tarjouksissa, jotka ovat yleensä voimassa ensimmäiset 12 kuukautta.

Moi-liittymät tarjoavat aina 100 Mbit/s nopean 4G-mobiiliverkon, kun taas muilla operaattoreilla hitaampi netti on yleensä edullisempien pakettien vaihtoehto. Kalliimmissa liittymissä Moin tarjoama nopeus on hitaampi, mutta se näkyy myös hinnassa. Elisan ja DNAn liittymät ovat yleensä kattavampia ulkomailla kuin Moi-liittymät erityisesti puhelujen ja viestien osalta. Matkustajien kannattaa ottaa tämä huomioon.

Jos olet alle 28-vuotias, tutki myös nuorille tarjottavia etuja. Esimerkiksi Elisa tarjoaa alennettuja nuorten liittymiä 26-vuotiaille ja Telia jopa 28-vuotiaille. Tällaiset edut kannattaa hyödyntää, jos mahdollista.

Suomalaiset puhelinliittymät

Vertailussamme on neljä teleoperaattoria: DNA, Telia, Elisa ja Moi. Moi eroaa muista siinä, että se ei omista omaa puhelinverkkoa vaan vuokraa verkkonsa DNAlta. Moin omistaa kuitenkin DNA, mutta se toimii itsenäisenä yhtiönä sen alaisuudessa. Alta löydät lisätietoja eri teleoperaattoreista ja voit vertailla puhelinliittymiä eri käyttäjätyypeille.

DNA puhelinliittymä

DNA tarjoaa kahdeksan erilaista puhelinliittymää, jotka jakautuvat kolmeen kategoriaan. Ensimmäisessä kategoriassa kuukausihinta määräytyy puhelimen käytön mukaan eli kuinka paljon puhut, lähetät tekstiviestejä tai käytät nettiä. Toisessa kategoriassa on valmiita paketteja, jotka on muokattu kiinteiksi paketeiksi. Kolmannessa kategoriassa liittymät ovat rajattomia netin, puheluiden ja tekstiviestien osalta ja niiden hinnat ovat kiinteitä.

Jos tiedät, että käytät puhelimen nettiä, puheluita ja tekstiviestejä vähän, käytön mukaan hinnoitellut puhelinliittymät voivat olla sinulle sopivimmat. Jos käytät kohtuullisesti kaikkia osioita, valmiit paketit voivat olla sinulle sopivia. Jos et halua huolehtia omasta käytöstäsi ja tiedät käyttäväsi puhelinta paljon, rajattoman käytön puhelinliittymä voi olla paras vaihtoehto sinulle.

Telia puhelinliittymä

Aiemmin pitkään Sonerana ja sen jälkeen TeliaSonerana tunnettu Telia on yksi Suomen kolmesta suuresta operaattorista, muiden ollessa Elisa ja DNA. Telialla on valikoimissaan seitsemän erilaista liittymää, joista kuusi kuuluu rajattomaan kategoriaan. Dot-liittymän hinta määräytyy käytön mukaan. Telian liittymistä alle 28-vuotiaat voivat saada alennusta.

Telia tarjoaa myös liittymiä eSIM-kortilla, jolloin pientä muovista SIM-korttia ei tarvita. Telian valikoimissa on kolme 5G-liittymää, jotka takaavat erittäin nopean netin.

Osta Telian puhelinliittymä tästä.

Elisa puhelinliittymä

Elisalla on peräti kahdeksan erilaista puhelinliittymää, joista jokainen sisältää erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia ominaisuuksia. Useimmissa liittymissä puhelut ja tekstiviestit ovat rajattomia, mutta on myös mahdollista saada käytön mukaan hinnoiteltuja liittymiä, joissa puheluiden hinta on 0,069 €/minuutti ja tekstiviestien hinta 0,069 €/kappale.

Elisalla on kaksi puhelinliittymien kategoriaa: Tarkka ja Huoleton. Tarkka-liittymän kuukausihinta määräytyy käytön mukaan, kun taas Huoleton-liittymä sisältää normaalihintaiset kotimaan puhelut ja tekstiviestit rajattomana kuukausihintana.

Kaikissa Elisan puhelinliittymissä on rajaton netti, joten netin käytöstä Suomessa ei tarvitse huolehtia. Elisan liittymät eroavat eniten EU-alueen netin käyttömäärän mukaan. Jos matkustat paljon Euroopassa ja käytät paljon nettiä, tarvitset liittymän, joka sisältää enemmän mobiilidataa Euroopassa matkustelua varten.

On hyvä muistaa, että osa Elisan liittymistä myydään Saunalahti-nimellä. Tämä johtuu siitä, että Elisa osti suositun operaattorin Saunalahden vuonna 2006. Saunalahti toimi yhtiön sisällä erillisenä vuoteen 2011 asti, jolloin se sulautui täysin Elisaan.

Moi puhelinliittymä

Moi Mobiili tarjoaa asiakkailleen täysin räätälöitävän liittymän, joka muokkautuu tarpeidesi mukaan. Voit lisätä yhden tilin alle useita SIM-kortteja, liittymiä ja puhelinnumeroita esimerkiksi koko perheen käyttöön. Moi:n kaikki liittymät sisältävät vähintään 4GT mobiilidataa ja jakavat saman datan, kun ne ovat saman tilin alla. Voit myös valita rajattoman mobiilidatan, jolloin voit surffata netissä huoletta.

Moi-liittymän puhelut ja tekstiviestit ovat edullisia. Puhelut Suomessa maksavat vain 0,055€/minuutti ja tekstiviestit ovat samanhintaisia. Ulkomaille soitettaessa hinta on 0,10€/min. Tekstiviestien laskutus määräytyy käytön mukaan, mutta puhelut voi saada rajattomana lisäämällä 10 € kuukausimaksuun.

puhelinliittymä-hinta

Liittymäpaketit ja valinta – Millainen sopii minulle?

Liittymäpaketit koostuvat yleensä neljästä eri ominaisuudesta, joiden määrää voi vaihdella: puheaika, tekstiviestien määrä, datan määrä ja internetin nopeus. Ennen kuin aloitat liittymien vertailun, on hyvä pohtia, mitkä näistä ominaisuuksista ovat sinulle tärkeitä.

Alla on esitetty, kuinka voit helposti selvittää oman puhelimen käyttösi eri ominaisuuksien suhteen. Kun tiedät oman käyttösi, voit vertailla erilaisia liittymiä ja valita sopivimman omien tarpeidesi mukaan.

Puheaika

Puheaika viittaa aikaan, jonka voit käyttää puheluihin liittymässäsi. Se ilmaistaan yleensä minuutteina ja riippuu liittymästäsi ja siihen sisältyvistä ominaisuuksista. Joissakin liittymissä puheaika voi olla rajoitettu tiettyyn määrään minuutteja kuukaudessa, kun taas toisissa liittymissä voi olla rajaton määrä puheaikaa.

Tekstiviestirajoitukset

Voit vertailla kuukauden aikana lähettämiesi tekstiviestien määrää ja käyttää tätä tietoa liittymävertailussa. Nykyään monet käyttävät viestittelyyn erilaisia sovelluksia, kuten WhatsAppia, joten tekstiviestejä tarvitsee harvemmin. Jos kuitenkin lähetät paljon tekstiviestejä, kannattaa harkita liittymää, jossa on rajaton määrä tekstiviestejä.

Mobiilidata

Voit tarkistaa käyttämäsi mobiilidatan määrän Android-puhelimilla ja iPhoneilla asetuksista seuraavasti:

iPhonella: Asetukset > Mobiilidata.

Androidilla: Asetukset > Yhteydet > Datan käyttö.

Mobiilidata on nykyään yksi tärkeimmistä puhelinliittymän ominaisuuksista monille käyttäjille. Datamäärä kasvaa nopeasti, jos katsot esimerkiksi Netflixiä tai YouTubea puhelimellasi. Lisäksi suurten tiedostojen lataaminen tai verkon jakaminen puhelimestasi tabletille tai tietokoneelle kuluttaa paljon dataa. Tällaisissa tilanteissa kannattaa harkita rajatonta datan käyttöä.

Netin nopeus

Internetin nopeuden tarkistaminen voi olla hankalaa, mutta periaatteessa 4G-liittymä on nopeampi kuin 3G-liittymä. Nopeat yhteydet ovat tärkeitä esimerkiksi Netflixiä tai muita videoita katsottaessa. Nopea yhteys on myös hyödyllinen, jos jaat internet-yhteyden muiden laitteiden kanssa.

Jos käytät internetiä pääasiassa uutisten lukemiseen, sähköpostin lähettämiseen tai Whatsapp-viestien lähettämiseen, internetin nopeus ei ole niin tärkeä.

Yleisesti alle 10 Mbit/s nopeutta pidetään hitaana, 10-50 Mbit/s kohtuullisena ja yli 50 Mbit/s nopeana internetinä.

Useimmat liittymäpaketit yhdistävät tekstiviestien määrän puheaikaan, joten rajaton puheaika tarkoittaa yleensä myös rajatonta määrää tekstiviestejä. Mobiilidatan määrä on usein yhteydessä internetin nopeuteen, jolloin suurempi datamäärä merkitsee usein myös nopeampaa tiedonsiirtoa.

Puhelinliittymät hinta

Kun tiedät mitä tarvitset puhelinliittymältäsi, voit aloittaa liittymävertailun. Operaattorit tarjoavat yleensä kahta erilaista laskutusperiaatetta: kiinteää kuukausimaksua tai käytön mukaan laskutettavaa liittymää. Edellisen kappaleen avulla voit laskea tarvitsemasi ominaisuudet ja helpottaa vertailua.

Jos käytät puhelinta paljon ja kulutat paljon nettiä, kannattaa valita kiinteähintainen liittymä. Käytön mukaan laskutettavat liittymät ovat hyvä vaihtoehto vähäisesti käytetyille liittymille tai käyttämättömille liittymille, joiden numeron haluat pitää. Nämä laskutusperiaatteet ovat yleensä edullisempia kuin kiinteähintaiset liittymät.

Jokaisella operaattorilla on oma tapa hinnoitella liittymäpakettinsa, joten vertailussa on tärkeää tarkastella, mitä kukin paketti sisältää. Paketit voidaan jakaa karkeasti muutamaan ryhmään, joita käydään läpi alla.

Liittymätyyppi Data Puheaika Hinta
Halvin Ei dataa Ei puhetta Käytön mukaan
Edullinen Pieni määrä Pieni määrä Edullinen
Keskihintainen Hidas data Pieni määrä Keskihintainen
Kallis Hidas data Rajaton Kallis
Kallein Nopea data Rajaton Kallein

Liittymät eivät kaikki sovi kategorioihin, vaan vaihtoehtoja on paljon erilaisia yhdistelmiä. Netin nopeus ja puheajan määrä ovat paketeissa yleisimmät vaihtelevat ominaisuudet, ja ne aiheuttavat myös suurimmat hintaerot. Lisäksi operaattorit tarjoavat liittymiin monia muita ominaisuuksia, kuten ulkomaanpuhelut ja datan käytön EU- ja ETA-maissa. Matkustelijoille tämä voi olla tärkeä kriteeri liittymän valinnassa.

Nykyään voit myös valita 4G- tai 5G-liittymän. 5G-liittymät ovat yleensä kalliimpia, mutta niillä on erittäin nopea internetyhteys. Ennen 5G-liittymän hankkimista on kuitenkin tärkeää tarkistaa, onko 5G-verkko saatavilla omalla alueella.

Käyttäjätyypit

Käyttäjätyyppi Puheaika Viestien määrä Datan määrä Internetin nopeus Hinta
Tehokäyttäjä Rajaton Rajaton Rajaton 100 mbit/s tai nopeampi yli 25€
Normaali käyttäjä 200-400 minuuttia 200-400 kpl 4-20gt 1-100 mbit/s 10-25€
Pieni käyttö Käytön mukaan Käytön mukaan tai 4gt Käytön mukaan tai 4gt Ei mitään – 1 mbit/s Alle 10€

Taulukossa on siis kolme eri käyttäjätyyppiä, joille on määritelty eri ominaisuuksia liittymien suhteen, kuten puheaika, viestien määrä, datan määrä, internetin nopeus ja hinta. Taulukko helpottaa liittymien vertailua eri käyttäjätyypeille ja voi auttaa valitsemaan sopivan liittymän omiin tarpeisiin.

 

Miksi puhelinliittymät kannattaa vertailla ja kilpailuttaa?

Puhelinliittymä on käytännössä välttämätön nykypäivänä, mutta usein siitä maksetaan liikaa tartuttaessa ensimmäiseen hyvältä kuulostavaan tarjoukseen. Monilla ei ole tarvetta rajattomaan nettiin tai puheluihin, joten on tärkeää vertailla liittymiä huolella ja valita omaan tarpeeseen sopiva paketti. On monia syitä, miksi liittymien vertailu kannattaa, kuten tyytymättömyys nykyiseen liittymään, parempien ominaisuuksien saaminen samalla hinnalla, turhien ominaisuuksien välttäminen ja alueellisen kattavuuden tarkistaminen.

Elektroniikkakaupoissa usein tarjotaan halpoja liittymiä uuden puhelimen oston yhteydessä, mutta nämä liittymät voivat muuttua kalliiksi ja tarjota vanhentuneita ominaisuuksia pitkän käyttöajan jälkeen. Siksi liittymävertailu on hyvä tehdä säännöllisesti, sillä hintojen ja ominaisuuksien muutokset voivat tuoda parempia vaihtoehtoja – ihan kuten lainojenkin kohdalla.

Telemarkkinointikielto

Puhelinmyyjiltä saapuvat epätoivotut puhelut ovat varmasti tuttuja monille. Näitä soittoja esiintyy erityisesti silloin, kun vaihdat operaattoria, vaihdat puhelinnumeroa tai muutat uuteen osoitteeseen. Onneksi on olemassa keino estää puhelinmyyjien häiritsevät yhteydenotot: telemarkkinointikielto. Trafi ja Väestörekisterikeskus voivat myydä henkilötietojasi suoramarkkinointiyrityksille, mutta telemarkkinointikiellon avulla voit estää näitä yrityksiä ottamasta sinuun yhteyttä. Telemarkkinointikiellon hinta on vain 6 euroa vuodessa.

Usein kysytyt kysymykset

Paras puhelinliittymä riippuu henkilökohtaisista tarpeista, kuten puhelu- ja datamääristä, budjetista, matkustamisesta ja käytöstä ulkomailla. Siksi on tärkeää vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja valita sopiva paketti omaan käyttöön.

Kyllä, nykyinen numero voidaan siirtää uuteen liittymään. Tämä prosessi tunnetaan nimellä numeronsiirto, ja sen voi tehdä yleensä uuden operaattorin kautta. On tärkeää huomata, että numeronsiirrossa voi kestää muutama päivä, joten kannattaa suunnitella siirto etukäteen.

On tärkeää valita puhelinliittymä, joka vastaa omaa käyttöä. Esimerkiksi, jos et käytä paljon dataa tai puheluja, valitse liittymä, jossa ei ole rajatonta dataa tai puheluita. Lisäksi, tarkista ulkomaan käytön hinnat ja vältä käyttämästä dataa tai puheluja ulkomailla, ellei siihen ole erityistä tarvetta. Lopuksi, seuraa kuukausittaista käyttöäsi, jotta voit välttää ylimääräisiä kustannuksia, kuten ylitettyjä datarajoja.